Arkiv
Vaccinerad mot doping

Världsungdomsspelen 2013

Elise 100 m Final VU-spelen 2013
Igår startade Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg och på tre dagar genomför man närmar 8000 starter, av dessa är en tusendel HAISare. Vi följer tävlingarna på plats både idag lördag och i morgon söndag oavsett väder och vind.

Resultatlistan hittar ni här för respektive dag; Fredag, Lördag, Söndag. Men klicka på läs mer för fler tankar från läktaren och fler bilder.

Fredag

En dag då vi inte var på läktaren men resultatlistorna avslöjar att Wictor tog ytterligare ett tävlingsrekord i kula och har nu samtliga rekord i kula från P12 till P15 om inget händer i helgen. Det nya tävlingsrekordet i kula lyder 19,71 exakt metern längre än Viktor Gardenkrans tidigare rekord.

Även Elise var i farten under fredagen och kvalade till lördagens längd final.

Lördag

Dagen inleds med våra ögon med P15 slägga en tävling som när vi kommer från tåget precis ska börja. Vilket den gör i ett ganska tråkigt regnväder. Wictor inledde tävlingen med ett godkänt kast vilket får ses som en klar godkänd öppning för Wictor som inte tränar slägga men åker man till Göteborg är det kul att tävla trotts att det regnar.
Efter första omgången blir där ett litet avbrott för att sätta upp nätet i kastburen som tidigare på morgonen kastats sönder och fallit ner från yttersta stolpen på vänster sida och gör livet lite osäkert för de som passerar på cykelbanan längs med Ullevis uppvärmningsanläggning.
Wictor inledere efter en kort paus andra omgången med ett fint kast på över 59 meter vilket innebär nytt pers och att han närmar sig syster Marindas personliga rekord i hennes special gren. När Wictor precis lämnat kastburen händer något intressant, hela vänstra vingen som precis fått nätet upphängt rasar och man bryter tävlingen och ska lämna besked om fortsättningen klockan 13.

Trasig kastbur VU-spelen 2013

Beskedet klockan 13 lyder att man återupptar tävlingarna omgående i den nu åtgärdade kastburen.

Under tiden kastarna flyttar sig och förbereder sig tänker vi titta på när Elise springer 100 m final till vilken hon kvalde tidigare på förmiddagen medan undertecknad satt på tåget. I försöken vann Elise sitt heat på tiden 12:21 vilket innebär en tredje tid till finalen men det är inte så mycket att fundera över när det gäller Elise som ofta lägger i en växel extra när det gäller.
Och mycket riktigt lägger Elise i nästa växel i finalen och går segrande ur denna på tiden 12,03, tretton hundradelar före norskan Astrid Mangen som var snabbast i försöken.

Åter vid släggan där man nu med hjälp av tre betongklumpar på ett ton styck och lite stag linor fått buren att stå och nätet är uppe. Tävlingen kommer nu avgöras i fem omgångar i stället för sex och Wictor är den enda som kastat i andra omgången när man återupptar tävlingen. Trots regnet och förseningen fortsätter Wictor att kasta stabilt i de tre sista omgångarna och längsta kastet landar på 59.59 ett bra resultat i en mycket märklig tävling.

Wictor Slägga VU-spelen 2013

Elise Längd 6,20 VU-spelen 2013 Åter inne på Ullevi var det nu dags för finalen för F19 längdhopp där Elise som hoppat 6,09 tidigare i år men har 6,15 med sig som personligt rekord är den som enligt statistiken borde ha en ganska lätt resa till seger, i fältet finns på förhand en annan hoppare som gjort över sex meter Sandra Törnros från Gävle men hon har inte varit över 6 meter i år.
Elise Längd 6,20 VU-spelen 2013Elise hoppar sist i finalen och tar tidigt kommandot med ett hopp på 6,06 ett resultat hon leder på ända till norskan Nadia Akpanna Assa hoppar 6,08 i tredje omgången. Elise gör sen ett hopp på 6,07 och det är riktigt jämnt.
I sista omgången taggar Elise till ordentligt, hon hoppar sist och kan där med själv avgöra tävlingen, och gör ett hopp i en kraftig medvind på 5,2 m/s som är riktigt långt och hon vinner tävlingen på 6,20. Detta är även första och enda gången jag får se solen under denna dagen.

Dagen avslutades sen med ytterligare en märklig tävling i slägga som inleddes ungefär halv åtta två timmar senare än planerat. Denna gången var det Marindas tur att kasta i en kastbur som blivit ytterligare förstärkt sedan även andra vingen trillat under dagen.
En tävling vi inte behöver fundera på resultat utan kan mer tänka lite på väder och organisation för detta var varken en tävling för aktiva, publik eller funktionärer. Under uppvärmningen öppnade sig himlen och det var snart vatten fyllt runt om oss, vägen jag gick till arenan gick inte att gå på när jag skulle lämna då där nu var ca en decimeter vatten. Något som både påverkade funktionärer och aktiva till att inte prestera på topp. Så Marinda fick en erfarenhet i hur det är att tävla under riktigt dåliga förhållanden.
Marinda Slägga VU-spelen 2013

Söndag

Söndagen blir mest en dag på Liseberg men vi ska hinna med både 100m Häck för Elise och Diskus för Wictor i kväll men vi börjar med försök på 100 m Häck 09:40.

Elise 100 m Häck Fö VU-spelen 2013

Elise springer i sista försöks heatet vilket hon vinner på försökens tredje bästa tid och är där med i final under eftermiddagen.

När Elise utmanade sitt personliga rekord ordentligt i finalen och sänkte detta med nästan fyra tiondelar utmanade jag mitt psyke genom att åka diverse karuseller på liseberg. Men vi säger grattis till Elise som i tog tre guld av tre möjliga med resultat bättre än de personliga rekorden i samtliga grenar.

Sist ut var Wictor som skulle kasta diskus, en gren där förväntningarna är höga men där han ändå överraskar. Vi tog en paus från karusellerna och gick bort till Ullevi och landar precis innan Wictor ska göra sitt första kast. Efter en inkastning med två kast i buren och ett som gick som en vobbler skulle kastas lugnt och fint, lugnt gick kastet och lång. Diskusen landade på 67,04 vilket innebär nytt personligt rekord med 3,66 samt nytt tävlingsrekord med 5,53, det gamla rekordet var hans eget sedan förra året.
Därefter gick kasten i buren och och som Per Crona uttryckte det när Wictor kastade något längre än tvåan i tävlingen ”Det var ett kort kast för att vara Wictor Petersson.” Fram till sista omgången då det small till igen och diskusen landar obehagligt nära 70 meter skulle ”dröm” gränsen om 70 blankt vara passerad? Det blev ett kast på 69,00, ska vi försöka sätta detta resultat i något sammanhang så är världs års bästa för kvinnor 68,48 och då är det lika tung diskus även om Wictor inte är så kvinnlig.

Så en snabb summering av en trevlig helg i Göteborg innebär sju guld på sju starter, ett stort grattis till Wictor, Elise och Marinda så hoppas vi att fler vill följa med nästa sommar helgen efter midsommar.

Wictor Diskus 69,00 VU-spelen 2013